ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

 

    Το αλουμίνιο παράγεται από το ορυκτό βωξίτης. Για να γίνει ένα κιλό αλουμίνιο, χρειάζονται 4 κιλά βωξίτη.         Με την ανακύκλωση εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που καταναλώνεται για την παραγωγή του αλουμινίου απευθείας από βωξίτη.  Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 900.000.000 κουτιά αλουμινίου για τη συσκευασία αναψυκτικών. Στην Ελλάδα το 1994 παράχθηκαν 500.000.000 αλουμινένια κουτιά. Η αξία αυτής της ποσότητας που καταλήγει στα σκουπίδια είναι 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσοστό ανακύκλωσης αλουμινίου στη χώρα μας αγγίζει το 25% (1990). Η ανακύκλωση του αλουμινίου αφορά κυρίως  τα κουτιά αναψυκτικών και μπύρας, καθώς και υδροροές, πλαίσια παραθύρων, έπιπλα κήπου, εξαρτήματα αυτοκινήτων και γίνεται σε ειδικά κέντρα εμπορίας, όπου τήκεται και κατόπιν σε φύλλα μεταφέρεται σε εργοστάσια για την παραγωγή νέων προϊόντων. Τα μέταλλα συσκευασίας (αλουμίνιο, λευκοσίδηρος) διαχωρίζονται μεταξύ τους με μαγνήτες (το αλουμίνιο δεν μαγνητίζεται). Τη συλλογή των αλουμινένιων κουτιών διεξάγουν οι δήμοι, οι κοινότητες, μη κερδοσκοπικές ομάδες και εταιρείες (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ομάδα Ανακύκλωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης κ.λπ.), έμποροι και κέντρα ανακύκλωσης αλουμινίου.     Τα αλουμινένια κουτιά έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς η ανακύκλωσή τους μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς, χωρίς το αλουμίνιο να χάνει τις ιδιότητές του. Επίσης δεν απαιτείται διαδικασία διαχωρισμού υλικών κατά την ανακύκλωσή τους, αφού κατασκευάζονται μόνο από ένα υλικό, το αλουμίνιο.   Τέλος τα άδεια κουτιά μπορούν εύκολα να συμπιεστούν και έτσι να μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους. Επίσης είναι ελαφριά και άθραυστα. Όλα αυτά διευκολύνουν τη μεταφορά τους στα κέντρα συλλογής. Όταν πετάμε ένα κουτί αλουμινίου στα σκουπίδια, στην πραγματικότητα πετάμε την πρώτη ύλη (βωξίτη), την ενέργεια (0,8 KWh)και την ανθρώπινη εργασία, που χρειάστηκε για να παραχθεί το αλουμίνιο του κουτιού από το βωξίτη, τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί για την εξόρυξη του βωξίτη και την παραγωγή αλουμινίου. Εκτός όμως από αυτό, αυξάνουμε τον όγκο των σκουπιδιών και ρυπαίνουμε το περιβάλλον εφόσον οι εργασίες για την παραγωγή αλουμινίου δημιουργούν απόβλητα.

 

 

 

 

 

 

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ:ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ KAI ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 

      Το αλουμίνιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιούμε περισσότερο απ’ όλα τα αλλά μέταλλα, με εξαίρεση βεβαία το σίδηρο. Είναι το πιο άφθονο μέταλλο του πλανήτη μας, αλλά η όρυξη του γίνεται μονό σε συγκεκριμένες περιοχές. Ανακαλύφθηκε μόλις τη δεκαετία του 1820 και η παραγωγή του είναι τόσο δαπανηρή όσο και επιβαρυντική για το περιβάλλον. Ο βωξίτης, το μετάλλευμα από το οποίο παίρνουμε το αλουμίνιο, άφθονη στα τροπικά δάση. Εκεί, τα επιφανειακά ορυχεία βωξίτη δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό στους περιβαλλοντολόγους.

    Η όρυξη καταστρέφει τη φυσική βλάστηση και απογυμνώνει το έδαφος, που γίνεται ευάλωτο στη διάβρωση. Τα τροπικά ζώα, τα πουλιά και τα έντομα χάνουν το φυσικό τους περιβάλλον, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στον πληθυσμό και την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών. Ακόμα χειροτέρα, κατά την όρυξη του βωξίτη παράγονται μεγάλες ποσότητες σκουριάς, οι οποίες ρυπαίνουν το έδαφος και τις ακτές. Κι επειδή για την απομόνωση του αλουμινίου από το βωξίτη χρειάζονται χημικές διεργασίες, ο ατμοσφαιρικός αέρας μολύνεται από ρύπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το αέριο φθόριο.

    Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τις κονσέρβες αλουμινίου, μια και η όρυξη της πρώτης ύλης προκαλεί τόσο σοβαρή διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας. Το σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται να ανακυκλώνουμε  τις κονσέρβες του αλουμινίου. Πραγματικά πρέπει να ανακυκλώνουμε όλα τα προϊόντα αλουμινίου, από τα ρολά περιτυλίγματος και τα δοχεία τροφίμων μέχρι τα οικοδομικά υλικά. Η μεγαλύτερη ποσότητα αλουμινίου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ποτών.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κονσέρβες που κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό 80%. Σήμερα, όμως, μονό το 30% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από ανακύκλωση. Ήπαρ’ όλα αυτά, η κονσερβοποιεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι οργανισμοί αλλά και ιδιώτες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της ανακύκλωσης. Πολλοί κατασκευαστές κονσερβοποιημένων ποτών προχωρούν σε οργανωμένες συλλογικές προσπάθειες για να προωθήσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης που θα καλύπτουν κάθε τύπο μεταλλικής κονσέρβας. Υπάρχουν, όμως, και ειδικά προγράμματα για την ανακύκλωση του αλουμινίου. Οι κονσέρβες αλουμινίου διακρίνονται από όλες τις άλλες γιατί δεν έχουν μαγνητικές ιδιότητες. Το 1987 η βιομηχανία αλουμινίου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης στο μπερμιγχαμ τα Βρετανίας και στους πρώτους 18 μήνες μαζευτήκαν στη πόλη 150 τόνοι μετάλλου. Στη συνεχεία αυτή η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε από την ένωση ανακύκλωσης κονσερβών αλουμινίου, που λειτουργεί σε εθνική κλίμακα. Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο υφίσταται μια δευτεροταγή διαδικασία τήξης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι από τη βιομηχανία αλουμινίου. Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι το εξής: κάθε κονσέρβα που ανακυκλώνεται, συμβάλλει στην εξοικονόμηση πρώτης ύλης, χρημάτων και ενεργείας, ενώ παράλληλα προστατεύει τα τροπικά δάση και γενικότερα μειώνει το ποσοστό καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

 

                     

 

    Ανακύκλωση Αλουμινίου

   Η ανακύκλωση του αλουμινίου αφορά κύρια τα κουτιά αναψυκτικών και μπύρας, καθώς και υδροροές, πλαίσια παραθύρων, έπιπλα κήπου, εξαρτήματα αυτοκινήτων. Κατά τη ανακύκλωσή τους, τα κουτιά αλουμινίου πρέπει να διαχωρίζονται από τα σιδηρούχα και τα διμεταλλικά, κάτι που επιτυγχάνεται με την χρήση μαγνητικού διαχωριστή. Στη βιομηχανία, τα κουτιά εισάγονται σε φούρνο για αποβερνίκωση, αποσμάλτωση και απομάκρυνση χρωματικών επιγραφών. Το καθαρό αλουμίνιο εισάγεται σε φούρνο για τήξη και μόρφωση σε ράβδους, που όταν ψηχθούν αποτελούν τα φύλλα ή ρολλά που θα διαμορφώσουν τελικά τα νέα κουτιά.

     Με την ανακύκλωση του αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση :

4 τόνων βωξίτη

500 κιλών σόδας

100 κιλών ασβεστόλιθου

700 κιλών πετρελαίου

25 κιλών κρυολίτη

35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου

    Υπολογίζεται ότι το 1991 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 700 εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου. Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, το 25% ανακυκλώθηκε.

Αντωνοπούλου Έλενα
Διονυσοπούλου Φωτεινή