Απορρίματα:
ο πλανήτης Γη κινδυνεύει!

          

 Στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα στην αιωνιότητα, ο άνθρωπος εξελισσόταν στο πέρασμα των αιώνων, γινόταν όλο και πιο ευφυής, εξέλισσε την τεχνολογία του και προσπαθούσε να την αξιοποιήσει στο έπακρο. Ανακάλυπτε και δημιουργούσε καινούργια πράγματα. Με τις τεχνικές που ανέπτυσσε κατασκεύαζε εργαλεία ώστε να διευκολύνει την καθημερινή του ζωή. Η ανάπτυξη της ευφυΐας του ανθρώπου είχε αναρίθμητα θετικά αποτελέσματα αλλά παράλληλα με τα θετικά εμφανίστηκαν και αρνητικά τα οποία έμελλαν ν’αλάξουν τη ζωή του όπως αυτός είχε γνωρίσει αρχικά. Τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα γεννηθήκαν  μέσα απ’τις τεχνολογικές κατασκευές του ανθρώπου όλα αυτά τα χρόνια. Κάποια απ’αυτά έχουν υλική υπόσταση και είναι δηλαδή ότι μένει ανεκμετάλλευτο ή καλύτερα άχρηστο απ’τις καθημερινές δημιουργίες και καταναλώσεις του ανθρώπου και αφού δεν του χρησιμεύουν σε κάτι, πολύ απλούστατα τα πετάει. Αυτά τα ανεκμετάλλευτα πράγματα ονομάστηκαν απ’τον άνθρωπο ΄΄ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ΄΄. Δεν ήξερε όμως ότι τα καθημερινά του απορρίμματα θα’χαν αντίκτυπο στο περιβάλλον στο οποίο ζει. Έχοντας λοιπόν άγνοια γι’αυτή την τεράστια σημασίας λεπτομέρεια, επιβάρυνε καθημερινά μ’αλλόγιστη ευκολία το περιβάλλον του με μεγάλους όγκους απορριμμάτων. Η συνήθεια αυτή του ανθρώπου συνεχίζεται μέχρι τη σύγχρονη εποχή μ’αποτέλεσμα το θέμα των απορριμμάτων να’χει πάρει τεράστιες διαστάσεις αφού τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν απ’τους κυριότερους ρυπογόνους παράγοντες και είναι ένας απ’τους μεγαλύτερους κινδύνους μόλυνσης του περιβάλλοντος.

 Στις μέρες μας, κύριος παράγοντας δημιουργίας απορριμμάτων είναι οι μεγαλουπόλεις. Ο λόγος είναι ότι οι πόλεις αποτελούσαν ανέκαθεν τον παράδεισο των καταναλωτικών αγαθών και οι άνθρωποι αγοράζουν καθημερινώς ένα μεγάλο αριθμό αγαθών από τρόφιμα και ρούχα μέχρι παιχνίδια και προϊόντα ψυχαγωγίας. Παρ’όλα όμως τα χρήματα που σπαταλούν για να τα αγοράσουν μόνο τα 2\3 απ’αυτα τα αγαθά καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται, τα υπόλοιπα απ’αυτά γίνονται σκουπίδια. Αυτά τα ΄΄υπόλοιπα΄΄ μαζεύονται και στοιβάζονται πρόχειρα στους δρόμους, μέσα ή ακόμα και έξω από τους κάδους απορριμμάτων. Αυτές οι στοιβάδες σκουπιδιών αποτελούν σημαντικές εστίες μόλυνσης για τον άνθρωπο, τα ζώα αλλά και το περιβάλλον. Και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι σε καθημερινή βάση έρχονται σ’επαφή μ’αυτά πάρα πολλά αδέσποτα ζώα αλλά και ποντίκια τα οποία ψάχνουν για τροφή, μ’αποτέλεσμα όμως να γίνονται φορείς μικροβίων και πολλών αρρωστιών, οι οποίες μπορούν ν’αποδειχτούν θανατηφόρες για τον άνθρωπο. Κατά καιρούς στο παρελθόν πολλές αρρώστιες όπως: ΄΄η χολέρα΄΄ , ΄΄ η πανούκλα΄΄  και ΄΄η λύσσα΄΄ έχουν μεταφερθεί από μολυσμένα αδέσποτα ζώα στον άνθρωπο με δραματικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα.                                   Αυτοί οι πρόχειρα στοιβαγμένοι σωροί από σκουπίδια μεταφέρονται μετά από κάποιες μέρες παραμονής τους στις πόλεις, σε χωματερές ώστε να καταστραφούν. Όμως και εκεί οι συνθήκες αποθήκευσης τους είναι άθλιες και μπορούν εύκολα να’ρθουν σ’επαφή μ’αυτά χιλιάδες ζώα αλλά ακόμα και άνθρωποι που αναζητούν τροφή. Γι αυτό το λόγο αποτελούν σημαντικές εστίες μόλυνσης. Επιπλέον οι υπεύθυνοι δεν ενδιαφέρονται να ξεχωρίσουν τα επικίνδυνα απ’τα ακίνδυνα αντικείμενα και τα μεταφέρουν όλα στοιβαγμένα μαζί για να καταστραφούν. Για να τα καταστρέψουν καταφεύγουν στην πιο απλή, οικονομική και εύκολη λύση τη φωτιά. Αυτός ο τρόπος όμως είναι επιβλαβής για το περιβάλλον διότι κατά τη διαδικασία του ΄΄καψίματος΄΄, κάποια αντικείμενα όπως: ΄΄τα σπρέι, τα πλαστικά μπουκάλια, τα περιτυλίγματα τροφίμων απελευθερώνουν κάποια αέρια και ουσίες όπως: ΄΄οι χλωροφθοράνθρακες΄΄ , ΄΄το μονοξείδιο του Άνθρακα και του Θείου΄΄ , ΄΄το διοξείδιο του Άνθρακα΄΄  τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μείωση του ΄΄στρώματος του Όζοντος΄΄στην ατμόσφαιρα μας. Η μείωση του πολυτιμότατου αυτού στρώματος στην ατμόσφαιρά μας έχει σαν αποτέλεσμα την ελεύθερη είσοδο των υπεριωδών ακτίνων του ηλίου στην ατμόσφαιρα. Οι υπεριώδεις αυτές ακτίνες του ηλίου είναι υπεύθυνες για μια μορφή καρκίνου ΄΄τον καρκίνο του δέρματος΄΄. Ένα άλλο αποτέλεσμα της μείωσης του στρώματος του όζοντος είναι η εμφάνιση κάποιων επικίνδυνων φαινομένων όπως: ΄΄το φαινόμενο του θερμοκηπίου΄΄ και ΄΄το λιώσιμο των πάγων΄΄.                                                                                                                                                                                                                                                

 Μια άλλη ρυπογόνος πηγή σκουπιδιών είναι τα εργοστάσια. Τα εργοστάσια μολύνουν κάθε μέρα τις θάλασσες απελευθερώνοντας σ’αυτές χιλιάδες σκουπίδια. Όμως αυτή η πράξη είναι σύμφωνα με το νόμο παράνομη. Γι’αυτό το λόγο τα λήμματα διοχετεύονται στις θάλασσες μέσω υπόγειων σωληνώσεων. Μ’αυτόν τον τρόπο η θάλασσα επιβαρύνεται κάθε μέρα με χιλιάδες λήμματα τα οποία μολύνουν και καταστρέφουν τον υδάτινο κόσμο. Εκατομμύρια ψάρια θανατώνονται άσκοπα και τα περισσότερα απ’αυτά σερβείρονται στο τραπέζι μας χαρακτηριζόμενα ως φρέσκα και υγιεινά από κάποιους επιτήδειους οι οποίοι δε νοιάζονται για τις επιπτώσεις που θα’χουν στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά ενδιαφέρονται για τα χρήματα που θ’αποκομίσουν. Άρα και πάλι άμεσος αποδέκτης είναι ο άνθρωπος. Παρ’όλα αυτά κανένας υπεύθυνος δεν έχει ενδιαφερθεί να εντρυφήσει στο θέμα ώστε να σταματήσουν οι παρανομίες εις βάρος της φύσης. Προσωπική μου άποψη είναι πως η κυβέρνηση της κάθε χώρας είναι ενήμερη γι’αυτά τα θέματα παρόλα αυτά κάνει τα ΄΄στραβά μάτια΄΄ επειδή οι υπεύθυνοι επωφελούνται και οι ίδιοι από τις παρανομίες αυτές, αφού ο κάθε εργοστασιάρχης πληρώνει μεγάλα ποσά σ’αυτούς ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τις παρανομίες τους ανενόχλητοι. Η μόλυνση που προέρχεται απ’τα εργοστάσια δε σταματά στο επίπεδο των θαλασσών. Κάποια εργοστάσια μολύνουν πολλά ποτάμια και λίμνες, τις κύριες πηγές πόσιμου νερού στον πλανήτη μας μ’αποτέλεσμα να μειώνονται σταδιακά τ’αποθέματα πόσιμου νερού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εμφανίζεται απ’τη μόλυνση την οποία προκαλούν τα πυρηνικά εργοστάσια τα οποία έχουν τα πιο επικίνδυνα λήμματα: τα τοξικά απόβλητα. Αυτού του είδους τα λήμματα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Η ραδιενέργεια είναι πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο διότι αν έρθει σ’επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει διάφορες μεταλλάξεις. Και μολύνοντας τη θάλασσα μπορεί εύκολα να’ρθει σ’επαφή μαζί της ο άνθρωπος. Αν η μόλυνση των υδάτων συνεχιστεί με τέτοιο ρυθμό, στο μέλλον θα γίνονται πόλεμοι όχι για το πετρέλαιο όπως τώρα αλλά για το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη: το ΝΕΡΟ, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιζήσει κανένα ον πάνω στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα θα’ναι τραγικά.  

 Άρα όπως μπορούμε να καταλάβουμε τα απορρίμματα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στο περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Εύλογο όμως είναι ότι αφού ο άνθρωπος γνωρίζει για όλα τα παραπάνω δεν κάνει κάτι για να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται λόγω των σκουπιδιών. Δεν σταματά τη συνήθεια του να επιβαρύνει το περιβάλλον με τόσα πολλά σκουπίδια μ’αποτέλεσμα το πρόβλημα να αυξάνεται αντί να μειώνεται. Γι’αυτό, όμως δεν φταίνε οι ίδιοι οι άνθρωποι αλλά η σχετική άγνοια που’χουν πάνω στο θέμα των σκουπιδιών και η οποία έγκειται στα συμφέροντα της κοινωνίας. Κατακριτέο είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση απ’την πλευρά της πολιτείας προς τους πολίτες. Η άγνοια περί σκουπιδιών είναι ιδιαίτερα εμφανής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα σχολεία. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν σχεδόν ούτε τα βασικά γι’αυτά όπως: τις επιπτώσεις που’χουν στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αυτό γίνεται διότι τα σχολεία δεν υιοθετούν προγράμματα και μαθήματα περιβαλλοντικά τα οποία θίγουν τα προβλήματα των σκουπιδιών. Επιπλέον δεν κινητοποιείται άμεσα ούτε η κοινωνία. Και για πιο λόγω να το κάνει; Αφού όπως ειπώθηκε παραπάνω οι άνθρωποι αγοράζουν πολλές ποσότητες αγαθών, οι οποίες αργότερα γίνονται σκουπίδια. Και για να τα αγοράσουν λοιπόν σπαταλούν μεγάλα ποσά. Άρα για πιο λόγο η πολιτεία να παροτρύνει τους ανθρώπους να μειώσουν τις αγορές τους αφού αυτές την ωφελούν με μεγάλα ποσά χρημάτων; Μ’αυτόν τον τρόπο τα καταστήματα θα ζημιώνονταν και θ’αναγκάζονταν να κλείσουν και έτσι η πολιτεία δε θα’περνε τους φόρους που αναλογούν στο κάθε κατάστημα. Επομένως δεν τη συμφέρει. Και έτσι λόγω της μη ενημέρωσης των πολιτών για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να επωφεληθούν από την ανακύκλωση των σκουπιδιών και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα αφού δεν ξέρουμε πια αντικείμενα είναι ανακυκλώσιμα και πια όχι. Δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν έτσι επιβαρύνεται άσκοπα το περιβάλλον από σκουπίδια. Θα’θελα να προσθέσω επίσης ότι τα απορρίμματα έχουν και οικονομικό αντίκτυπο σε μία χώρα. Αν μια πόλη π.χ είναι γεμάτη σκουπίδια το θέαμα είναι αντιαισθητικό και δεν είναι σε θέση να προσελκύσει τουρίστες και να επιδείξει τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα της.

 

 

    Σε γενικές γραμμές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πως τα σκουπίδια είναι μια νέα μάστιγα η οποία εξαπλώνεται γρήγορα και μας απειλεί άμεσα αν δε τη λάβουμε υπόψη μας. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε αυτή μας τη συνήθεια να μολύνουμε τον πλανήτη μας ο οποίος μας συντηρεί, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, καταδικάζουμε σε θάνατο και τον πλανήτη αλλά και όλο το ζωικό και φυτικό βασίλειο αλλά και εμάς τους ίδιους. Γι’αυτό το λόγο πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι σ‘αυτό το τεράστιο πρόβλημα και να συμμετάσχουμε  ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των σκουπιδιών.

    Είναι φανερό πως τις τελευταίες δεκαετίες το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει οξυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό μ’αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει κάποια τραγικά στο περιβάλλον προβλήματα όπως αναφέρθηκε  παραπάνω με άσχημες μεταβολές στον ίδιο τον πλανήτη μας γι’αυτό το λόγο πρέπει οι νεότερες σε συνεργασία με τις παλαιότερες γενιές να συμμετάσχουν ενεργά στην προφύλαξη του περιβάλλοντος ώστε να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση των σκουπιδιών με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι μεγάλες βιομηχανίες προσπαθούν να δώσουν το παράδειγμα προωθώντας προγράμματα ανακύκλωσης. Έτσι και εμείς πρέπει να μιμηθούμε το παράδειγμά τους. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος τους όχι μόνο πρέπει να κινητοποιηθεί ο κόσμος αλλά και η πολιτεία. Κύριο μέλημα της είναι να οργανώσει καμπάνιες που θα’χουν ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω απ’το θέμα των σκουπιδιών και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν να εκμεταλλεύονται την ανακύκλωση. Ποια υλικά είναι ανακυκλώσιμα, το πώς και το πού μπορούν να ανακυκλωθούν. Θα πρέπει να υιοθετηθούν μαθήματα στα σχολεία τα οποία θα θίγουν το πρόβλημα των σκουπιδιών. Να μεταδίδονται εκπομπές στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σ’όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κύριος στόχος της πολιτείας πρέπει να’ναι η ενημέρωση των νέων διότι είναι απληροφόρητοι όσον αφορά τα σκουπίδια. Πρέπει να μάθουν τι κινδύνους επιφυλάσσουν για το περιβάλλον ώστε να τους δοθεί το κίνητρο να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους στην αντιμετώπιση τους. Πιστεύω πως αν γίνει σωστά αυτή η πληροφόρηση θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση ότι έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη απλώς για διασκέδαση, θα γίνουν μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. 

 

ΖΕΡΒΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΡΓΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ